Despre nurca

Exista in tara noastra, 2 specii de nurca: Nurca Europeana (Mustela Lutreola) si Nurca Americana (Mustela Vison).

Nurca europeana (mustela lutreola) a existat in mai multe tari/zone, dar, din cauza extinderii suprafetelor agricole care au devenit tot mai mari, ele incluzand diverse ape si balti, nurca europeana s-a retras treptat si a ajuns sa se replieze in Delta Dunarii.
Nurca America (mustela vison) a fost importata prima data din America, tara de origine, in tarile scandinave, si, din tarile scandinave a trecut in celelalte tari in sud: Germania, Franta, Italia, Austria. Incepand din 1970, s-au importat si in Romania nurci americane in mai multe puncte: la Scrovistea Bucuresti, Racaciuni Bacau, Institutul de Cercetari al Animalelor cu Blana Tg. Mures, Gilau Cluj, Prejmer Brasov si in alte locatii, dar in numar mai mic.

Nurcile salbatice americane au fost vanate la inceput pentru blanuri de pe lacurile mari ale Statelor Unite. Din fiecare zona de habitat a acestei mustela vison s-au cunoscut foarte multe tipuri, atat coloristice, cat si tipuri cantitative – de marime a acestor animale. Insa, este necesar de specificat ca si acum exista in stare salbatica in zona americana, nurca americana de o singura culoare, care e considerata genetic culoare standard, respectiv o culoare inchisa cu o nuanta maronie.

Prin cresterea in captivitate a nurcilor americane, in decursul a putini ani, s-a produs din puii care s-au obtinut din generatiile mai noi, un fel de transformare a culorii. Prima nurca colorata care a aparut si a devenit de sine statatoare a fost silver blu – albastra. Sigur ca primul mantou care a fost confectionat dintr-o astfel de culoare (aproape de cel de-al doilea razboi mondial – perioada interbelica) a fost vandut la cca 50.000 dolari. Pe parcurs insa, concomitent cu nurca albastra au inceput sa aparara nurcile de culoare maronie-royal pastel, nurca palomino-bej deschis, albe etc. La ora actuala, vorbind in mare, se cunosc 30 de mutatii de culoare de sine statatoare, iar prin combinarea acestor culori s-au obtinut acele variatiuni de combinare care la ora actuala depasesc 250 de tipuri coloristice.